Home Blog

  0
  Loading Events

  « All Events

  • This event has passed.

  Svetski dan močvarnih područja

  2 februara, 2020 @ 9:00 am - 12:00 am

  Foto-ilustracija: Unsplash (Tyler Butler)

  Svetski dan močvarnih područja obeležava se svakog 2. februara. Ove godine događaji u sklopu tog praznika proteći će pod sloganom „Život buja u močvarnim područjima“.

  U močvarna područja spadaju močvare, bare, reke, pojilišta, navodnjena zemljišta, slatine, šljunčane jame, kanali, mangrove, koralni grebeni, ribnjaci i uzgajališta rakova.

  Tokom poslednjih 300 godina, 87 odsto svetskih oblasti pod močvarama je nestalo. Oko jedan milion vrsta-stanovnika takvih područja se nalazi u riziku od izumiranja, a među njima su gmizavci, vodozemci, ptice i sisari.

  Najveće pretnje gubitku močvarnih područja, koje nestaju tri puta većom brzinom u poređenju sa šumama, predstavljaju zagađenje, isušivanje i prenamena zemljišta.

  Kako bi zaustavili dalje uništavanje, 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru, države su usvojile Ramsarsku konvenciju kojom su se obavezale na očuvanje močvara na svojim teritorijama. Dan njenog usvajanja se simbolično slavi kao Svetski dan močvarnih područja. Tom prilikom, nadležne institucije i zainteresovane organizacije pokušavaju da podignu svest ljudi o bitnosti često zanemarenih prirodnih oaza.

  Mapu Ramsarskih područja u Srbiji možete da pogledate OVDE.

  Details

  Date:
  2 februara, 2020
  Time:
  9:00 am - 12:00 am