Crveno nebo nad Indonezijom

Foto: Twitter (screenshot)

Potpuno crveno nebo iznad Indonezije posledica je šumskih požara. Požari se u Indoneziji ponavljaju svake godine i često prave dimnu zavesu duž čitave jugoistočne Azije.

Požari najčešće nastaju usled ljudskog nemara, odnosno od strane poljoprivrednika koji pale zemlju kako bi je pripremili za sađenje.

Najviše žarišta zabeleženo je u provinciji Džambi, u kojoj su nastali brojni snimci i fotografije crvenog neba koje kruže internetom.

Pročitajte još:

Ovakva pojava objašnjena je kao posledica prirodnog fenomena – Rejlijevog rasejanja svetlosti, odnosno pojave kada sunce probija kroz sitne čestice vazduha.

Velika koncentracija smoga, gust dim i prašina predstavljaju opasnost za zdravlje naroda i apeluje se na građane da budu oprezni u vožnji. Postoji rizik i od visokog nivoa zagađenja vazduha.

U provinciji Rjau je proglašeno vanredno stanje i deo stanovnika je evakuisan zbog izuzetno visokog zagađenja vazduha, a Vlada Malezije je dopremila oko 2 miliona maski studentima u kritičnim područjima. Smog je stigao i do Singapura.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti