„Alwag“ recikliranjem dobija PET flekice

??????????

Kompanija „Alwag“ iz Nove Gajdobre koja se bavi reciklažom PET ambalaže prošle godine uložila je oko 1,3 miliona evra u novu opremu za sortiranje otpada.

Direktor ove kompanije gospodin Stojan Dangubić u intervjuu za „eKapiju“ izjavio je da su krajem 2014. godine u fabrici „Alwag“ instalirani novi mlinevi i sortirnica kako bi se što bolje iskoristila neadekvatna sirovina iz Srbije. On je dodao da ova kompanija godišnje preradi oko 4 hiljade tona otpadnih boca od kojih se zatim proizvede oko 3 hiljade tona RPET flekica koje se uglavnom izvoze u inostranstvo.

Prema njegovim rečima, iako kompanija „Alweg“ posluje već dve godine, još uvek radi sa trećinom kapaciteta zbog čega je investicija u ovo postrojenje bila neophodna. On je dodao i da je u planu proizvodnja RPET granulata, RPET epruveta i RPET folija koje imaju različite primene u mnogim industrijama.

Gospodin Dangubić je istakao i da je ova kompanija veoma značajna zbog toga što će omogućiti da se što pre ispune regulative koje je propisala Evropska unija.

Inače, RPET flekice koje kompanija „Alwag“ dobija recikliranjem koriste se za proizvodnju cevi, asfalta, izolacione folije, vlakana itd.

Sandra Jovićević

foto: aquaflot.rs

izvor: ekapija.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti