Кragujevac radi Studiju izvodljivosti za projekat prečišćavanja otpadnih voda

U Кragujevcu je predstavljen Nacrt Studije izvodljivosti za projekat prečišćavanja otpadnih voda grada Кragujevca. Studija se realizuje u okviru Programa podrške infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine – Faza 2, čiju izradu finansira Vlade Švedske (SIDA). Posao izrade Studije poveren je konzorcijumu konsultanata BH, IAC, AHANTE i SENIOR.

„Saradnjom grada Кragujevca sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a uz podršku Vlade Švedske, realizovaćemo veliki infrastrukturni projekat koji će obezbediti čiste reke, zdravu životnu sredinu i zdravlje građana“, kazala je Minja Obradović članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu pušten je u rad pre skoro tri decenije i od tada nije bilo ozbiljnijih ulaganja u revitalizaciju i modernizaciju.

Studija će omogućiti Кragujevcu da kroz program pretpristupne razvojne pomoći IPA obezbedi bespovratna sredstva za realizaciju tog velikog projekta.

Studija podrazumeva idejno rešenje i analizu opcija za Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, rešavanje problema mulja u sistemu, hidrauličnu analizu sistema za prikupljanje otpadnih voda, izradu prioritetnog investicionog projekta (i dugoročnog investicionog projekta) za sistem prikupljanja otpadnih voda i analizu troškova i koristi.

Za sistem prečišćavanja otpadnih voda analizirane su dve opcije: rekonstrukcija i izgradnja novog sistema. Кao sveukupno povoljniju opciju kako u pogledu idejnog rešenja tako i troškova, eksperti su preporučili novogradnju.

Inače, prosečna starost kanalizacione mreže je oko 32 godine. U odnosu na broj korisnika prosečni prečnik je relativno mali i rad sistema je u režimu suvog vremena prihvatljiv. Zbog toga se prioritetne mere odnose na rekonstrukciju i zamenu glavnih kolektora za prihvatanje otpadnih voda u dužini od blizu 40 kilometara, dogradnju sistema u dužini od 25 kilometara, kao i uvođenje dva preliva kod Spomenika Jovanu Ristiću i Кosovskoj ulici. Merenja su naime pokazala da postojeći sistem ne može da izdrži kišu u trajanju od 60 minuta i padavine intenziteta 21 milimetra.

Projekat tretiranja otpadnih voda sprovodi se na republičkom nivou i deo je Poglavlja 27 u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti