Prva hrvatska geotermalna elektrana u 2015.

Geothermal energy, #10

Prva faza projekta izgradnje geotermalne elektrane švajcarskog investicionog fonda “CloZEd Loop Energy” i njegove hrvatske kompanije “AAT Geothermae” trebala bi biti završena u 2015. godini. Ukupna vrednost investicije je 70 milona evra a projekat sufinansira i Evropska komisija sa 14,7 miliona evra iz programa NER 300 namenjenog za finansiranje inovativne klimatski prihvatljive tehnologije.

Geotermalno postrojenje će biti izgrađeno u Međimurju i proizvodiće električnu i toplotnu energiju.

Elektrana će biti izgrađena u blizini bivše “INA”-e termalne bušotine i u prvoj bi fazi, sledeće godine, trebala da proizvodi 7 MW električne i 24 MW toplotne energije, a u sledećoj fazi, do 2018., čak 17 MW električne i više od 40 MW toplotne energije.

Inovativni koncept zatvorenog kruga jedan je od razloga podrške Evropske komisije ovom projektu. Naime, geotermalna voda će se crpeti sa dubine od oko 1850 metara, zajedno sa metanom i ostalim gasovima i koristiti za proizvodnju energije a oslobođeni ugljen dioksid će se umesto ispuštanja u atmosferu injektirati natrag u bušotinu.

Program NEER finansiraće samo 19 projekata iz cele Evrope, a projekat geotermalne elektrane u Draškovcu jedini je odobreni projekat iz istočne i srednje Evrope.

Projekat izgradnje geotermalne elektrane prošao je opsežni šestomesečni “due dilligence” koji su sproveli stručnjaci iz Evropske investiciione banke.

Hrvatska bi se tako već sledeće godine mogla naći u društvu samo 24 države u svetu koje imaju funkcionalne geotermalne elektrane. Danas su najveći proizvođači električne energije iz geotermalnog izvora Filipini, SAD, Meksiko, Italija, Japan, Novi Zeland i Kostarika.

izvor/slika: jutarnjilist/vibilia

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti